30. výročie FS Véna

16.12.2011 09:29

 V Posádkovom Klube (ODA) v Trenčíne sa 15.12.2011 o 10.00 otrasalo javisko tancom. Dôvodom bola Vianočná akadémie SZŠ spojená s oslavou 30. výročia FS Véna. Slávnostný program sa uskutočnil pod záštitou predsedu TSK MUDr. Pavla Sedláčka, MPH.

 Začiatky súboru sa píšu or roku 1957 kedy niesol pôvodný názov Holubica mieru. Po nástupe RNDr. JAnky Gugovej, vtedy mladej vyučujúcej predmetov, dnes riaditeľkou SZŠ a stále oddanou folkloristkou, sa premenovala Holubia mieru na Vénu.

 Véna v latinskom jazyku znamená žilu. Vieme, že žilou prúdi krv a bez nej by život nebol možný. Tak je to aj v prípade Vény ako folklórneho súboru. Zachovanie folklóru aj u maldej generácie je hlavným poslaním . Často sa zabúda na hodnotu dedičstva nášho národa. Ľudový spev a tanec boli ich každodennou súčasťou. Vyjadrovali nimi svoje pocity či už plné radosti alebo smútku.

 Faktom je , že získať mladých moderných ľudí pre činnosť a prácu vo folklóre je čoraz ťažšie. O to väčšia radosť nastáva po niekoľko mesačnej drine, ked sa súbor môže ukázať na javisku a potlesk nadšených divákov naeutícha.

 Repertoár súboru tvoria tance z oblasti Trenčianska, Myjavy, Liptova a Východného Slevenska..

 Véna tancuje pod prísnym okom choreografa Ing Petra Kupču. od roku 2004. Stálimi spoluvedúcimi sú Mgr. Alžbeta Trusinová a Oľga Boóhová, ktoré udržujú a zveľaďujú krojovú základňu. Ďalej sa ujali Vény RNDr. Ivana Mišíková a Mgr. Lea Kadlecová.

 Posledným úspechom súboru bolo ocenenie Za uchovávanie a rozvoj kultúrneho dedičstva národa udelené predsedom TSK 23.11.2011.

,, Želáme si, aby ani v budúcnosti mladí ľudia nestratili záujem o činnosť, ktorá vo voľnom čase obohacuje osobnosť členov, dvíha ich zdravé sebavedomie a talent." RNDr. Janka Gugová

Folklór je najväčšia kultúrna hodnota národa, nenechajme ho odísť do zabudnutia!